Sint Jozefklooster, de geschiedenis van het gebouw in vogelvlucht
De plaats waar nu het St.-Jozefklooster –ook bekend als het Moederhuis- staat, is vanaf de stichting van de congregatie de plek geweest waar de zusters gewoond en gewerkt hebben. Met name de algemene oversten van het begin hebben er hard aan gewerkt om voor de Schijndelse bevolking de bouw van een klein klooster, school en gasthuis te verwezenlijken. Zij hadden daarbij veel ondersteuning van de diverse parochiepastoors.
In het voorjaar van 1863 werd de voorgevel geplaatst en later (1870) werd het gasthuis er tegenaan gebouwd. In die periode werden in de omgeving van het klooster ook een aantal kleine huisjes met bijbehorende gronden aangekocht en werden een boerderij, bakkerij, washuis gebouwd en een groententuin en boomgaard aangelegd. In 1897 werd onder de algemene overste zuster Ignatia van Vlokhoven een grote verbouwing en uitbreiding uitgevoerd. In april 1899 werd de nieuwe, vergrote kapel ingezegend. In 1915 krijgt het Moederhuis elektrisch licht d.m.v. een generator. In de Tweede Wereldoorlog werd een groot gedeelte van het Moederhuis en de kapel verwoest, dus in de naoorlogse jaren werd veel tijd en energie besteed aan de wederopbouw van het klooster en de kapel.
Diverse scholen worden gebouwd in de omgeving van het moederhuis. Er komen steeds meer leerlingen en er komt een groot internaat, waar veel meisjes uit de wijde omgeving en zelfs uit andere delen van het land hun scholing krijgen. Eind jaren ‘70 moeten er andere plannen gemaakt worden. Omdat er steeds minder interne leerlingen zijn en de scholen werden overgedragen aan de andere schoolbesturen, kwamen er diverse ruimtes vrij. Het moederhuis kan worden aangepast aan de normen van de tijd. Van 1979 – 1983 vindt een ingrijpende en grote renovatie plaats. De slaapcellen worden verwijderd en zusters krijgen eigen kamers met sanitaire voorzieningen. Er komen verschillende huiskamers, vergader, hobby- en wasruimtes, een museum, een archief, een bibliotheek en een nieuwe keuken.