Ambachtelijk vlees
Het type rundvlees wat er bij Slagerij Dennis van de Ven in de toonbank ligt is ras Belgisch Witblauw. Het Belgisch witblauw is een runderras ontstaan in België in het begin van de 19e eeuw uit kruisingen tussen “Shorthorns of Durhams” (een rundveeras met grote verspreiding in West-Europa en Noord-Amerika) en lokale rundveerassen. Gedurende jaren vermindert de inmenging van de Shorthorn waardoor het reeds voor het einde van de 19e eeuw verdwijnt. Het huidige Belgisch-witblauwras heeft echter zijn positieve eigenschappen (sierlijke lijn, zijn vruchtbaarheid en diversiteit aan kleuren; blauw, wit en zwart) overgeërfd en aan het einde van de 19e eeuw begint men een “blauw” ras te ontwikkelen, ontdaan van de negatieve eigenschappen van de Durham. Een Belgisch-witblauwrund is vaak een dikbil, een rund met een overmatige spierontwikkeling. Dit fenotype, dat door selectie vaak voorkomt bij het Belgisch witblauw, wordt veroorzaakt door het dikbil-allel van het myostatine-gen dat normaal de spierontwikkeling remt. Omdat Slagerij Dennis van de Ven zijn ambachtelijke style voort wil zetten en wij de kans hebben de geslachte runderen zelf uit te benen maken wij hier nog steeds gebruik van. Wij vinden dat je pas een echte slager bent als je ook uitbenen kan.De laatste jaren is er veel veranderd in vak. Vroeger slachtte veel slagers de runderen zelf. Tegenwoordig gebeurt dit niet meer.